15 jun The Climate Classic 2021
Gisteren, 14 juni 2021, werd voor de tweede keer de Climate Classic gereden. Een tocht langs de kustlijn die in Nederland ontstaat tegen het einde van deze eeuw als de zeespiegel te ver doorstijgt. Een kustlijn die wat Cycling 4 Climate betreft nooit werkelijkheid mag worden.
David Klein en ik, druk bezig met de organisatie van wat wij noemen de “The Road to Glasgow”, besloten aan de tocht van Breda naar Utrecht (125km) deel te nemen omdat dit zo ongeveer de dagelijkse afstanden zijn die we plannen te rijden in de UK.
Om 5:30 uur werd door demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (die ook meereed) het startsein gegeven, dus was het vroeg opstaan. Om ca 5:00 troffen David en ik ons voor het eerst in levende lijve, nadat we op verschillende manieren (via telefoon, beeldbellen en zoom) elkaar hadden leren kennen en de eerste plannen gesmeed hadden voor onze tocht naar Glasgow.
David was zelfs al vanuit Dordrecht met de fiets gekomen, nog 36 kilometer extra dus.
Bij een koele temperatuur en een prachtige opkomende zon vertrokken we vanuit Breda richting Utrecht. Met zo’n fietstocht besef je eens te meer dat we toch in een prachtig land wonen…en dan is die tocht niet eens door de heuvels van Zuid-Limburg (zei de chauvinistische Maastrichtenaar).
Na circa 30km kwamen we, al rijdend langs de kust, door Sprang Capelle aan Zee. Je kon de meeuwen horen en de frisse zeelucht maakte het tot een aangenaam avontuur. De zon deed goed zijn best om tijdens de rit al wat energie terug te geven via de zonnepanelen van de SOLFIE.
Erg leuk waren de reacties die we tijdens de rit van zowel deelnemers als passanten kregen op onze, ietwat afwijkende, keuze van fiets en onze t-shirts. Op verschillende momenten kon hiermee het gesprek moeiteloos op gang worden gebracht.
Op zo’n 53 kilometer kwamen we, dicht bij Den Bosch, langs Hedel aan Zee. Helaas waren de strandtenten op dit vroege tijdstip nog niet geopend anders hadden we daar zeker even gebruik van gemaakt.
’n Paar kilometers verder de welbekende brug van de files, de Martinus Nijhoffbrug bij Zaltbommel aan Zee. U weet wel, daar waar De Waal in de Noordzee uitmondt. Op dit punt wordt David, na een doordacht geplaatste demarrage, toch nog ingehaald door het peleton.
Na zo’n 70 kilometer en diverse ontsnappingspogingen later, werd het voor David en Noël duidelijk dat de koerswinst vandaag niet voor het oprapen lag. De focus werd verlegd en er werd een pauze ingelast aan een leuke strandtent langs de boulevard van Geldermalsen aan Zee. Zowel onze eigen energie als die van de SolarCargoBike werd tussentijds even bijgeladen. Zo werd tevens voorkomen dat we verrast zouden worden door een “Dumoulintje”. Ook werden her en der contacten gelegd met fietsers en kwamen leuke gesprekken op gang over het duurzaamheidsvraagstuk. Zo werd gemakkelijk een bruggetje gemaakt om onze ‘Road to Glasgow’ onder de aandacht te brengen.
Goed gemutst en goed beschermd tegen de zon kwamen wij, rond 13:15 uur, 7 uur en 45 minuten later, aan bij de finish van de Climate Classic 2021. Moe maar voldaan, terugkijkend op een geslaagde dag. Een goede training voor ons avontuur naar Glasgow, later dit jaar.
In november zal in Glasgow de klimaattop (COP26) worden gehouden, daar rijden wij vanuit Dover per fiets (SolarCargoBike én andere fiets(en)) langs de steden Londen, Oxfort, Birmingham, Manchester, Kendal, Douglas en Carlisle om vervolgens in Glasgow aan te komen. Na een aantal dagen klimaattop (COP26) zullen we onze terugreis maken via Edinburgh, Berwick-upon-Tweed naar Newcastle-upon-Tyne. Daar maken we de overtocht via ferry naar IJmuiden. Tijdens de rit zullen we het, tegen die tijd in het Engels vertaalde, boek Eerste Hulp bij Klimaatverandering van Anabella Meijer promoten. Daarnaast proberen we, geheel in de geest van het boek, met onze inspanning een inspiratiebron te zijn voor iedereen voor wie het klimaat dierbaar is.
Met de aankoop via de website van HairVisit van dit boek sponsor je onze “The Carbon Low Road to Glasgow”-tour.
Je helpt met de aankoop van dit boek via deze webwinkel een deel van de kosten van de overtocht, de overnachtingen (allemaal in eenvoudige YHA, Youth Hostels) en onvoorziene kosten te dekken. De bestelling van het boek geschiedt via online betaalopties als IDEAL, Creditcard, PayPal en Bancontact.
In de komende tijd zullen meerdere promotionele acties op touw worden gezet om deze trip betaalbaar te maken. Mocht je spontaan een bijdrage wensen te leveren, dan kun je dat gerust laten weten via het mailadres noel@firstaidforclimate.com
Bij voorbaat dank.